vrijdag, 19 mei 2023 07:07

Concertverslag: Kip Moore Melkweg Amsterdam

Door

Woensdag 17 mei 2023 belooft een hoogdag te worden voor de liefhebbers van new country muziek in Nederland, want die dag geeft grootheid Kip Moore voor het eerst een concert op Nederlandse bodem. Een aantal jaren geleden heb ik Kip twee keer live zien optreden tijdens het C2C festival in Dublin en dat waren allebei onvergetelijke concerten. Met hooggespannen verwachtingen reis ik op woensdagavond dan ook af van Tilburg naar de Melkweg in Amsterdam. In verband met het aankomende Hemelvaartsweekend zijn heel wat mensen vroeger vrij dan gewoonlijk en dat is ook te zien aan de drukte op de weg. Het kost me maar liefst twee uur en vijftien minuten om Amsterdam te bereiken, maar gelukkig ben ik nog voor het voorprogramma begint in de zaal aanwezig.

 

Concertverslag: Kip Moore in de Melkweg Amsterdam

Tekst: Cedric Davids / Foto’s: Marc Van Der Maas

Support act: Jillian Jacqueline

Om klokslag 20.00u betreedt Jillian Jacqueline, de support act van vanavond, het podium. Jillian Jacqueline is een 34-jarige singer-songwriter uit Pennsylvania, die tegenwoordig in Nashville woonachtig is. Aan het begin van haar set geeft ze aan dat ze al meermaals met Kip Moore heeft getourd, maar dat het voor haar, net als voor Kip, haar eerste optreden ooit in Nederland is. Vanaf het begin van haar set is het ook duidelijk dat dit een dame is die niet alleen graag zingt, maar ook graag verhalen vertelt.

 

kip moore melkweg amsterdam 2

 

Zo krijgen we o.a. te horen dat ze onlangs haar vierde huwelijksverjaardag heeft gevierd en dat ze heeft samengewerkt met grote namen als TJ Osborne en Keith Urban. Ze begeleidt zichzelf op een akoestische gitaar en schotelt het talrijk opgekomen publiek een halfuur lang degelijke songs voor, zoals ‘Better With A Broken Heart’ en ‘Sugar and Salt’. Haar stem doet mij nu en dan denken aan het stemgeluid van Kacey Musgraves.

 

kip moore melkweg amsterdam 5

 

Jillian Jacqueline is een uitstekende zangeres en dat is heel goed te horen wanneer ze een stukje van ‘Desperado’ van de Eagles ten gehore bengt en daarin indrukwekkend vocaal uithaalt. Gezien het repertoire en de stijl van de hoofdact vind ik de support act echter een beetje verkeerd gekozen, want de set van Jillian Jacqueline blijft een beetje vlak en warmt het publiek niet echt op. Erg mooie luisterliedjes die wellicht beter tot hun recht komen in een meer intieme setting.

 

Main act: Kip Moore

Om 21.00u is het langverwachte moment dan eindelijk aangebroken! De zaallichten doven opnieuw en Kip Moore en zijn vijfkoppige band betreden het podium van de uitverkochte grote zaal van de Melkweg. Kip en zijn band zetten onmiddellijk de toon met een stomende versie van ‘Damn Love’, de titeltrack van zijn meest recente album.

 

kip moore melkweg amsterdam 11

 

Het begin van een uiterst energieke set, waarin weinig ruimte is voor praten, maar waarin de muziek centraal staat. Een artiest naar mijn hart! Niet praten, maar zingen! En Kip heeft dan ook een enorm rijk repertoire waaruit hij kan putten. Heerlijke songs die de revue passeren zijn o.a. ‘She’s Mine’, ‘Last Shot’, ‘Wild Ones’, ‘Plead The Fifth’, ‘Beer Money’ en uiteraard ook zijn monsterhit ‘Somethin' 'Bout a Truck’. Uiteraard komen, naast het openingsnummer ‘Damn Love’, nog een aantal andere songs van zijn nieuwste album aan bod met o.a. ‘Kinda Bar’ en ‘Heart On Fire’.

 

kip moore melkweg amsterdam 13

 

Tijdens een van de spaarzame momenten waarop Kip wel spraakzaam is kondigt hij aan dat hij en zijn band last minute de absolute fan favorite van zijn nieuwste album, ‘Another Night In Knoxville’, aan de setlist van deze tour hebben toegevoegd en hij deelt met het publiek het verhaal achter deze song: een verhaal dat zich twintig jaar geleden afspeelde toen Kip nog meerdere avonden en nachten per week optrad in een coverband.

 

kip moore melkweg amsterdam 20

 

Het concert biedt een prachtige mix van songs van de vijf albums, die de 43-jarige zanger, sinds 2012 heeft uitgebracht. Hoe rijk het repertoire van Kip is, blijkt wel uit het feit dat knallers als ‘Hey Old Lover’, ‘Hey Pretty Girl’, ‘I'm to Blame’ en ‘Janie Blu’ niet eens in de setlist zijn opgenomen. Wat ook een beetje vreemd of ongebruikelijk is, is dat Kip Moore zijn bandleden niet voorstelt tijdens het concert. Maar dat mag de feestvreugde niet temperen, want hij laat ze ieder om de beurt individueel excelleren met een gitaar-, piano- of drum-solo.

 

kip moore melkweg amsterdam 10

 

Anderhalf uur lang knallen de geluidsboxen bijna uit elkaar, want niet alleen staan er vier gitaristen (inclusief Kip), die elkaar constant proberen te overtreffen, op het podium, maar tevens staat de geluidsknop bijna op standje ‘burenruzie’. Er is nagenoeg geen mogelijkheid om op adem te komen met al die energieke songs, want er is niet echt een ‘stiltemoment’ (lees: ballads) ingebouwd in de set.

 

kip moore melkweg amsterdam 9

 

Op het einde van een aantal songs doven de zaallichten en wordt de spotlight op Kip gericht, waarna hij telkens ongeveer 30 seconden lang een akoestische versie brengt van de song die net is afgelopen. Maar dat kan je, met uitzondering van de ballad ‘Another Night In Knoxville’, nauwelijks een ‘adempauze moment’ noemen. Rond 22.30u verlaten Kip, met een fles whiskey in zijn hand (zijn prachtige rasperige stem moet immers worden onderhouden), en zijn band redelijk abrupt het podium.

 

kip moore melkweg amsterdam 22

 

Hij heeft kort voordien wel aangegeven hoe dankbaar hij en zijn band zijn voor een uitverkochte Melkweg en dat op een doordeweekse woensdagavond. In zijn dankwoord vermeldt hij ook nog dat hij bij het plannen van zijn Europese tour heel erg graag in Amsterdam wilde optreden, maar dat hij vreesde dat in Nederland weinig tot geen tickets zouden worden verkocht voor zijn concert. Gelukkig overtuigde zijn manager hem om toch het risico te nemen en dat hebben ze zich niet beklaagd, getuige de afgeladen volle Melkweg in Amsterdam.

 

kip moore melkweg amsterdam 19

 

Na een paar minuten en onder een luid ‘ole, ole, ole’ van het publiek betreden Kip en band opnieuw het podium om een laatste bisnummer te brengen. Na afloop van dit nummer verzamelen de zes heren zich vooraan op het podium en tonen een Nederlandse vlag wanneer ze het publiek bedanken en een welverdiend applaus in ontvangst nemen. Wanneer ze het podium aflopen, bedenkt Kip zich plots, pakt een gitaar, vraagt twee gitaristen op het podium te blijven, en zet dan het wondermooie ‘Guitar Man’ in. Een prachtig improvisatiemoment, dat maar liefst 10 minuten duurt, want halverwege de song vertelt hij in geuren en kleuren over de breakup met een van zijn grote liefdes vele jaren geleden. Het lijkt wel of hij zijn praten bijna volledig heeft opgespaard tot de laatste song want het verhaal over de breakup duurt zeker vijf minuten.

 

kip moore melkweg amsterdam 18

 

Om 23.00u komt er een einde aan twee uur puur genieten. Kip belooft het publiek dat hij zeker nog eens terug zal komen naar Nederland in de toekomst. Van een aantal mensen begreep ik dat Kip, na het optreden, buiten bij de Melkweg nog uitgebreid de tijd nam om bij te praten met zijn fans. Een moment dat ik jammer genoeg heb gemist, maar het toont zeker aan wat voor een betrokken en dankbare artiest Kip Moore is. Voor wie niet bij het concert van Kip Moore aanwezig was kan ik enkel maar zeggen dat ze een onvergetelijk concert hebben gemist. Hopelijk kunnen jullie er volgende keer wel bij zijn. En voor degenen die er op 17 mei 2023 wel bij waren denk ik dat we allemaal het volgende gevoel delen: We want (Kip) Mo(o)re! Topconcert van een topartiest!

 

Gezien:  17 mei 2023, Melkweg, Amsterdam

 

­