donderdag, 06 juli 2023 09:21

Concertverslag: Chris Isaak – 013 Tilburg HOT

Door

Dinsdag 4 juli 2023 belooft een hoogdag te worden, want 013 Tilburg heeft een erg interessante affiche vanavond. De Amerikaanse superster Chris Isaak komt namelijk langs voor een optreden en hij heeft met Danny Vera ook een uitstekend voorprogramma gestrikt. Wat het voor mij extra leuk maakt is dat het een concert is in mijn hometown Tilburg, wat dus slechts een korte autorit is, en dat het concert plaatsvindt in een van mijn favoriete venues, 013 Tilburg!

Het concert is helemaal uitverkocht en dat is ook te merken wanneer ik rond 19.15u aansluit in de lange rij die staat aan te schuiven voor de deuren van 013. Rond 19.30u betreed ik de Grote Zaal (de Main) en besluit om plaats te nemen op het balkon, waar het doorgaans iets rustiger vertoeven is dan tussen de grote mensenmassa op de benedenverdieping. Het wordt ook het eerste concert sinds heel lange tijd dat ik alleen zal bijwonen, want jammer genoeg mocht ik van 013 bij dit concert geen +1 meenemen (terwijl een concert, met iemand die je dierbaar is, samen kunnen meemaken toch vele malen leuker, gezelliger en waardevoller is). Maar goed, het is niet anders en ik focus me op het spektakel dat er zit aan te komen.

 

Concertverslag: Chris Isaak – 013 Tilburg

Tekst: Cedric Davids / Foto’s: Marc Van Der Maas

Support act: Danny Vera

De zaal is reeds nagenoeg helemaal volzet wanneer Danny Vera rond 20.00u het podium betreedt. Dat is ook niet verwonderlijk, want, na een hele lange aanloop, is Danny Vera ondertussen heel vaak zelf de main act, zeker na het succes van de monsterhit ‘Roller Coaster’. Ik hou heel erg van dit soort voorprogramma’s, want door een hele sterke support act te programmeren, bewijst de eigenlijke main act van de avond dat hij/zij heel erg zeker is van zichzelf en het publiek niet alleen extra verwent, maar ook dat er heel wat muzikaal vuurwerk van de main act mag worden verwacht.

 

Danny Vera

 

Danny oogt in het begin een beetje onwennig, soms zelfs een beetje onzeker, want hij geeft aan dat hij het niet meer gewend is om op gitaren zonder zendertje te spelen en dat hij het vanavond moet doen met twee gitaren waar hij normaal gesproken enkel thuis op speelt. Maar die wel goed klinken, zegt hij er met een glimlach bij, en dat klopt inderdaad ook.

Danny Vera komt op mij over als een man met twee persoonlijkheden. Hij is een briljante zanger en muzikant en hij heeft wondermooie, gevoelige songs. Wanneer je hem echter tussen de songs door hoort praten, dan lijkt het soms een andere persoon, waarbij het gevoelige wordt ingeruild voor ietwat harde, ongepolijste en soms ook cynische humor.

 

Danny Vera

 

Zo geeft hij een sneertje naar het tv-programma ‘Jinek’, waar hij een paar dagen geleden te gast was, en hij laat ook duidelijk merken dat hij tegenwoordig niet zoveel zin heeft in interviews omdat hij, in de lange aanloop naar zijn eigenlijke doorbraak, al veel te veel tijd in interviews met hoofdzakelijk regionale omroepen heeft moeten stoppen (na het horen van die uitspraak ben ik uiteindelijk een beetje opgelucht dat ik geen reactie had ontvangen op mijn verzoek om een face to face interview met Danny Vera bij 013 Tilburg).

 

Danny Vera

 

Danny was in 2010 ook de support act bij een concert van Chris Isaak in Nederland en hij geeft aan dat hij toen hemel en aarde moest bewegen om het support act slot toegewezen te krijgen, terwijl dat in 2023 veel makkelijker te realiseren was door middel van een simpel belletje. De voordelen van een megahit te hebben, zegt hij, ook hier weer ietwat cynisch. Mogelijk is het een vorm van onzekerheid of een speciale vorm van humor of een combinatie van beiden, maar het viel me wel op en contrasteert, zoals eerder beschreven, met de gevoeligheid waarmee hij zijn songs op magistrale wijze brengt.

 

Danny Vera

 

En magistraal is de zeven songs durende set heel zeker. Hij opent de set met ‘Distant Rumble’, gevolgd door het wondermooie ‘Every Time’. Verder verwent hij het aanwezige publiek met bloedstollend mooie versies van zijn nieuwste song ‘Like it always was’, ‘Pressure Makes Diamonds’, ‘The Devil's Son’ en ‘Bye Bye Eddie’ (een ode aan zijn jeugdvriend, die reeds op 12-jarige leeftijd is overleden).

 

Chris Isaak Danny Vera

 

Net voordat Danny Vera zijn set wil gaan afsluiten, loopt Chris Isaak plots het podium op, geeft Danny een dikke knuffel en vraagt al grappend of Danny nog wat langer door kan spelen omdat Chris’ band nog niet helemaal klaar is voor het concert. Een erg leuk intermezzo. Wanneer Chris het podium weer heeft verlaten, kondigt Danny Vera zijn laatste song van de avond aan. En dat is uiteraard, hoe kan het ook anders, ‘Roller Coaster’, dat luidkeels door iedereen wordt meegezongen. Een schitterende afsluiter van een fantastische set.

 

Danny Vera

 

Tijdens zijn set deelt Danny mee dat hij in december 2023 voor twee concerten als main act zal terugkeren naar 013 Tilburg in het kader van zijn ‘BEGGIN' FOR TROUBLE TOUR’ (die hem trouwens ook naar Groningen en Utrecht zal brengen). Dat beloven hele speciale concerten te worden, want het podium zal tijdens deze concerten in het midden van de zaal staan, waardoor het publiek rondom het podium zal staan. De twee Danny Vera concerten in 013 Tilburg vinden trouwens plaats op 19 en 20 december 2023.

 

Main act: Chris Isaak

Na ongeveer 25 minuten pauze is het de beurt aan de main act van de avond om samen met zijn 4-koppige band het podium van de 013 te betreden. Chris Isaak is ondertussen ook alweer 67 jaar oud, maar daar merk je helemaal niets van. Hij opent de avond energiek met het opzwepende ‘American Boy’ en die energie blijft gedurende het hele optreden hangen.

 

Chris Isaak

 

Chris toont wat voor geweldige entertainer hij is: hij is gevat, humoristisch, uitstekend bij stem, dankbaar en hij palmt met zijn charme, humor en met zijn warme stem het hele publiek in. En zijn bandleden, met wie hij ondertussen reeds 38 samen optreedt, doen heel zeker ook hun duit in het zakje door geweldig te spelen en door af en toe opmerkelijke dansjes uit te voeren op het podium. Je merkt aan alles dat dit een goed geoliede machine is.

 

Chris Isaak

 

Reeds na het openingsnummer bedankt Chris Isaak het publiek omdat ze aanwezig zijn bij het concert en hierdoor live muziek ondersteunen. Om er met een kwinkslag aan toe te voegen dat, indien het publiek dat niet had gedaan, hij wel erg zielig in zijn glitterkostuum door Tilburg had moeten ronddwalen en mensen zich zouden afvragen of hij een kunstschaatser is of een semi-professionele artiest.

 

Chris Isaak

 

Dankzij het aanwezige publiek wordt het gelukkig de tweede optie, namelijk een semi-professioneel optreden, zegt hij lachend. Erg grappig bedacht en tegelijkertijd een mooi gebaar om het publiek te bedanken voor het uitverkopen van de 013 Tilburg.

 

Chris Isaak

 

Na een paar nummers begeeft Chris Isaak zich zelfs tussen het publiek op de benedenverdieping om temidden van de toeschouwers een aantal songs te zingen. In het midden van de set worden er een aantal stoelen op het podium neergezet en is het tijd voor een aantal intiemere nummers.

 

Chris Isaak

 

Tijdens dit gedeelte van de set wordt Danny Vera door Chris Isaak opnieuw het podium opgeroepen en zingen ze samen ‘I Forgot to Remember to Forget’, een song die oorspronkelijk door Elvis Presley werd gezongen.

 

Chris Isaak en Danny Vera

 

Uiteraard passeren tijdens de show zowel ‘Wicked Game’ (dat reeds erg vroeg tijdens het concert wordt gezongen) als ‘Blue Hotel’ de revue, maar de songs die op mij toch de meeste indruk maken zijn de songs die oorspronkelijk door Roy Orbison en Elvis Presley zijn gezongen: ‘Oh, Pretty Woman’, ‘Only the Lonely’ en ‘Can't Help Falling in Love’. Twee grote voorbeelden van Chris Isaak en met zijn warme stemtimbre benadert hij de versies van deze twee heren bijna tot in de perfectie en tegelijkertijd geeft hij er zijn eigen invulling aan. Drie echte kippenvelmomenten!

 

Chris Isaak

 

De hele show van Chris Isaak staat bol van de nostalgie: jaren ’50/’60 sfeer, glitters, rock’n’roll, grote Amerikaanse classic auto’s, Amerikaanse diners (inclusief milkshakes en hamburgers). En dat voelt heerlijk! En al helemaal op de 4th of July! Een concert van Chris Isaak is zeer zeker de moeite waard! En een fantastische support act als Danny Vera was de kers op de taart! Heerlijk nagenietend vat ik de korte autorit naar huis weer aan!

 

Gezien:  4 juli 2023, 013, Tilburg

 

­