vrijdag, 16 september 2022 15:58

Concertverslag: Carly Pearce – Melkweg Amsterdam

Door

Op dinsdag 13 september 2022 staat er opnieuw een absolute new country topaffiche op het programma! Niemand minder dan de CMA Female Vocalist of the Year 2021 en Grand Ole Opry member Carly Pearce staat vanavond op het podium van Melkweg Amsterdam voor haar allereerste optreden op Nederlandse bodem. De 32-jarige zangeres is momenteel aan haar Europese tour bezig die haar o.a. naar venues in Zwitserland, Duitsland, de UK en Ierland brengt en gelukkig ook naar Nederland.

 

Tekst: Cedric Davids / Foto’s: Marc Van Der Maas

 

Carly Pearce in de Melkweg Amsterdam

De deuren van Melkweg Amsterdam openen pas om 20.00u, want Carly Pearce heeft jammer genoeg geen support act meegebracht naar Nederland. Iets wat tegenwoordig tamelijk ongebruikelijk is bij (new country) concerten. Wat ook opmerkelijk is, is de keuze van de zaal. Voor een artiest van het kaliber Carly Pearce verwacht je minimaal een concert in een van de twee grotere zalen van Melkweg Amsterdam, de Max of de OZ (die een capaciteit hebben van 600 tot 1200 toeschouwers), maar dit concert staat geprogrammeerd in de kleinste zaal, de Upstairs, die plaats biedt aan ca. 200 toeschouwers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit concert al een aantal maanden uitverkocht is. Het is mijn eerste bezoek ooit aan de Upstairs en ik moet toegeven dat ik erg aangenaam verrast ben. Een knusse, kleine zaal, die onmiddellijk voor een aangename sfeer zorgt, en waar je zelfs kan kiezen tussen staanplaatsen en (een beperkt aantal) zitplaatsen. Het zal dus zeker een intiem concert worden vanavond.

 

Carly Pearce Melkweg

 

Om klokslag 21.00u is het dan zover! Carly Pearce betreedt samen met haar vier bandleden het kleine podium van de Upstairs. Het is een klein wonder dat ze allemaal op dit podium passen! Carly opent haar set met het uptempo ‘Diamondback’, dat tevens het openingsnummer is van haar meest recente album ’29: Written In Stone’. Na deze stevige opener begroet Carly het enthousiaste publiek en geeft onmiddellijk aan dat ze zeker niet alleen nummers van haar meest recente album zal spelen, maar dat ook songs van haar vorige albums aan bod zullen komen.

 

Carly Pearce Melkweg

 

En ze voegt onmiddellijk de daad bij het woord want als tweede nummer van de set zingt ze ‘You Kissed Me First’ van het album ‘Carly Pearce’ uit 2020. Je voelt aan alles dat dit een geweldige avond gaat worden! Carly is namelijk niet alleen een uitstekende zangeres, maar ze is ook een geboren verteller en entertainer. Ze reageert gevat op opmerkingen uit het publiek, ze is attent (zo signeert ze tijdens het concert de vinylplaat van ’29: Written In Stone’ die een toeschouwer haar aanreikt alsook de zelfgemaakte Carly Pearce T-shirts (met tevens afbeeldingen van haar hondjes) van twee vrouwelijke fans…) en ze is erg humoristisch. Tijdens het optreden lijkt ze zelf af en toe verbaasd over de intimiteit van de zaal, want ze maakt tussendoor de opmerking dat het voelt alsof ze aan het optreden is tijdens een familiebijeenkomst/familiefeest. Wat deels ook waar is want ze vertelt ook dat haar vader vanavond in de zaal aanwezig is.

 

Carly Pearce Melkweg

 

En dan heb ik haar belangrijkste wapen nog niet echt benadrukt en dat zijn haar zangkwaliteiten. Samen met haar band, ook vier rasmuzikanten, speelt en zingt ze anderhalf uur de pannen van het dak. Ze brengt een mooie mix van songs van haar drie studioalbums, met o.a. ‘Dear Miss Loretta’, ‘Next Girl’, ‘If My Name Was Whiskey’, ‘Everybody Gonna Talk’, ‘Lightning in a Bottle’ en ‘Never Wanted to Be That Girl’. De toeschouwers worden ook verwend met twee uitstekende covers: ‘Man! I Feel Like A Woman!’ (Shania Twain) en ‘Cowboy Take Me Away’ (The Chicks).

 

Carly Pearce Melkweg

 

Mijn persoonlijke hoogtepunt is het kwetsbare, akoestische blok van 3 songs, waarbij Carly Pearce enkel wordt begeleid door een akoestische gitaar, een fiddle en een mandoline en waarbij ze bij elk van de drie songs vertelt waarom die zo’n emotionele lading voor haar hebben: ‘29’ (verhaal van haar huwelijk en scheiding, die allebei in hetzelfde jaar plaatsvonden), ‘Every Little Thing’ (haar doorbraakhit op de Amerikaanse country radiostations) en ‘Show Me Around’ (een song die haar doet denken aan alle overleden dierbaren en in het bijzonder aan haar in 2019 overleden producer Busbee). Drie kippenvelmomenten!

 

Carly Pearce Melkweg

 

Na het zingen van haar meest recente single ‘What He Didn't Do’, sluit Carly haar reguliere set rond 22.30u af met het aanstekelijke ‘Hide The Wine’. Onder luid applaus van het publiek keert ze samen met haar muzikanten na een korte pauze nog even terug op het podium om de toeschouwers te verwennen met slechts 1 bisnummer, maar dat is dan wel de megahit ‘I Hope You're Happy Now’.

 

Carly Pearce Melkweg

 

Daarna nemen Carly en haar band een welverdiend applaus in ontvangst en na het bedanken van het publiek verlaten ze definitief het podium van de Upstairs.

Voor de liefhebbers van new country muziek is 2022 tot nu toe al een fantastisch concertjaar geweest. Zo traden in de eerste acht maanden van het jaar al talrijke artiesten op in Nederland: Scotty McCreery (Amsterdam, maart 2022), Callista Clark (Amsterdam, maart 2022), Tenille Arts (Amsterdam, maart 2022), Brett Eldredge (Amsterdam, mei 2022), Austin Jenckes (Amsterdam, mei 2022), Midland (Amsterdam, mei 2022), Brad Paisley (Tilburg, juli 2022), Morgan Evans (Tilburg, juli 2022) en Marty Stuart (Amsterdam, augustus 2022). In de eerste twee weken van september 2022 kwamen daar nog verschillende concerten bij: The Mavericks (Tilburg, 5 september 2022), Brandy Clark (Amsterdam, 8 september 2022), Whitney Rose (Utrecht, 8 september 2022), Tuckerville festival (met o.a. Joe Buck, Danny Vera, Whitney Rose en Ilse DeLange, Enschede, 10 september 2022) en Carly Pearce (Amsterdam, 13 september 2022). En dan staan er voor de rest van het jaar nog een aantal uitstekende artiesten geprogrammeerd, met o.a. Sam Outlaw (Groningen, 7 oktober 2022 + Amsterdam, 8 oktober 2022), Sean McConnell (Eindhoven, 15 oktober 2022), Kiefer Sutherland (Utrecht, 24 oktober 2022), Jason Isbell (Amsterdam, 14 en 15 november 2022) en Brett Young (Amsterdam, 18 november 2022). Pure verwennerij dus!

 

Om dit verslag af te sluiten wil ik nog eenmaal stilstaan bij het concert van Carly Pearce: wat een geweldig optreden en wat een geweldige avond was dat! Ongeveer anderhalf jaar geleden had ik, naar aanleiding van het verschijnen van haar EP ‘29’ (de voorloper van het album ’29: Written In Stone’), de eer haar te mogen interviewen voor newcountry.nl en vanavond, 13 september 2022, gaf ze, uitgerekend op mijn verjaardag, haar allereerste concert op Nederlandse bodem! Dat zal uiteraard wel toeval zijn, maar het maakte voor mij de cirkel compleet! Een mooier verjaardagscadeau dan het concert van Carly Pearce had ik me niet kunnen wensen! Topconcert!

 

Gezien13 september 2022, Melkweg, Amsterdam

 

 

­