donderdag, 29 juni 2023 08:24

Concertverslag: Amanda Shires Paterskerk Eindhoven

Door

Zondagavond 25 juni 2023 belooft een avond van ontdekkingen te worden. De locatie van het concert van vanavond is voor mij een grote onbekende, want het is de eerste keer dat ik een concert ga bijwonen in de Paterskerk in Eindhoven. En ook de artiesten die er optreden heb ik nog niet eerder live aan het werk gezien. Amanda Shires, de hoofdact van vanavond, heb ik een aantal weken geleden mogen interviewen namens newcountry.nl naar aanleiding van haar aanstaande Europese tour en haar nieuwe album ‘Loving You’, maar is als live-artiest nog een verrassing voor mij.

Het is een zeer warme zomeravond dus het vooruitzicht van een optreden in een kerk (waar het doorgaans koeler is dan in een normale venue) stemt me dan ook erg tevreden tijdens de autorit van Tilburg naar Eindhoven. Nog een positieve ontwikkeling is dat er een betaalbare parkeergarage zich op loopafstand van de locatie bevindt (Amsterdam, eat your heart out!). Ik ben samen met een goede vriend naar Eindhoven afgereisd en goedgemutst lopen we de 300 meter die de parkeergarage en de Paterskerk van elkaar scheiden. Het is even zoeken naar de juiste ingang, want die staat niet echt aangeduid, maar wanneer we die eenmaal hebben gevonden, betreden we rond 20.00u de Paterskerk. De kerk heeft een capaciteit van maximum 1000 toeschouwers, maar voor het concert van vanavond zijn er ca. 200 stoelen neergezet (het is een gezeten concert). Wij nemen plaats op twee van de vrije stoelen en kijken onze ogen uit. Wat een prachtige locatie, wat een sereniteit. Dat belooft veel goeds voor het concert dat een kwartiertje later zal aanvangen. Enige minpuntje is dat de warmte ook haar weg in de kerk heeft gevonden, want de koelte, waarop ik had gehoopt, is nergens te bespeuren.

 

Concertverslag: Amanda Shires in Paterskerk Eindhoven (foto's Paradiso Amsterdam)

Tekst: Cedric Davids / Foto’s: Marc Van Der Maas

Support act: Jarrod Dickenson

De support act wordt vanavond verzorgd door Jarrod Dickenson. Voor degenen die Jarrod nog niet kennen: hij is een gitarist, zanger, songwriter en producer. Hij komt oorspronkelijk uit Waco, Texas, maar woont en werkt nu in Nashville en hij heeft tot nu toe drie full-length albums op de markt gebracht. Je kan hem gerust een ‘Nederland veteraan’ of een ‘Nederland kenner’ noemen, want hij treedt regelmatig in Nederland op. In de maand maart 2023 tourde hij als headliner met zijn nieuwste album ‘BIG TALK’ door Europa en trad hij op in o.a. Melkweg Amsterdam, Luxor Live Arnhem en Meneer Frits Eindhoven.

 

jarrod dickenson paradiso 2023

 

Jarrod is door Amanda Shires gevraagd als support act tijdens haar Europese tour en hij betreedt rond 20.15u, samen met zijn vrouw Claire, het podium. Jarrod en Claire treden al vele jaren samen op. Hij begeleidt zichzelf afwisselend op een akoestische of elektrische gitaar en Claire neemt percussie/ritmeinstrumenten voor haar rekening en samen zingen ze de mooiste songs.

 

jarrod dickenson paradiso 2023

 

Tijdens hun set spelen ze 7 nummers, een mix van songs van Jarrod’s drie full-length albums, met o.a. ‘Faint of Heart’, ‘Prefer To Lose’ en ‘Your Heart Belongs To Me’. Tussen twee songs door vragen ze gekscherend of de toeschouwers thuis wel airco hebben, want ook Jarrod en Claire lijken een beetje verrast te zijn door de warmte in de kerk. Maar ze laten zich niet van hun stuk brengen en hun set van een half uur vliegt zo voorbij, wanneer ze rond 20.45u afsluiten met de song ‘Long Hard Look’ van Jarrod’s meest recente album ‘BIG TALK’. Een waardige opwarmer (en nee, ik verwijs niet opnieuw naar de temperatuur in de kerk) voor de hoofdact van vanavond!

Main act: Amanda Shires

Na een pauze van ongeveer 20 minuten, betreden Amanda Shires en haar vier bandleden het podium van de Paterskerk. Nog voordat ze een noot heeft gezongen of gespeeld, laat ze onmiddellijk een onuitwisbare indruk achter dankzij haar styling en outfit.

 

amanda shires melkweg

 

Amanda heeft zich duidelijk laten inspireren door de grandeur van de imposante venue waar ze zal optreden, want ze ziet er picobello uit: haar haren strak naar achteren, een adembenemende zwarte gala-jurk en Louboutin pumps! Wat een entrée, wat een klasse!

 

amanda shires melkweg

 

Tijdens de eerste drie nummers van haar set (‘Lonely At Night’, ‘Stupid Love’ en ‘Bad Behavior’) laat ze haar typische handelsmerk nog achterwege, maar aan het begin van de vierde song, ‘Hawk For The Dove’, pakt ze de fiddle en die laat ze tijdens het gros van de songs niet meer los.

 

amanda shires melkweg

 

En gelukkig maar, want naast een uiterst getalenteerde zangeres en songwriter is ze ook een fenomenale fiddle player. Regelmatig krijg ik kippenvel wanneer ze een fiddle solo inzet tijdens haar songs. Haar huidige Europese tour is getiteld ‘Take It Like A Man’, verwijzend naar haar gelijknamige album uit juli 2022, en tijdens het concert passeren (nagenoeg) alle songs van het album de revue.

 

amanda shires melkweg 2023

 

Ze kondigt tijdens het concert ook aan dat op 23 juni 2023 het album ‘Loving You’ is uitgebracht, een album dat ze samen met de ondertussen overleden Bobbie Nelson, de zus van Willie Nelson, heeft opgenomen en waarbij ze tijdens het concert, als voorproefje op dit nieuwste album, het overbekende ‘Summertime’ zingt.

 

amanda shires melkweg

 

Daarnaast brengt ze ook nog een aantal nummers uit haar rijkgevulde repertoire, met o.a. ‘Parking Lot Pirouette’ en ‘Take on the Dark’, dat ze zingt als afsluiter van haar 15 nummers durende set. Daarna verlaten Amanda en haar bandleden onder luid applaus het podium en keren kort daarna nog even terug om het publiek op een encore te trakteren. En wat een encore! Het betreft slechts één song, ‘Look Like A Bird’, maar die wordt 10 minuten lang (!) op magistrale wijze neergezet!

 

amanda shires melkweg

 

Het betreft een grotendeels instrumentale versie, waarbij Amanda, op haar hoge hakken en fiddle spelend, de trappen van het podium afloopt en al lopend door de middengang bijna alle rijen met toeschouwers een masterclass fiddle spelen geeft en daarbij tegelijkertijd elke toeschouwer het gevoel geeft dat ze voor hem/haar een persoonlijke fiddle solo speelt. Magistraal! Het oorverdovende applaus na deze masterclass van ca. 80 minuten is dan ook oververdiend!

 

amanda shires melkweg 2023

 

Haar Europese ‘Take It Like A Man’ tour heeft haar niet naar één, maar maar liefst naar drie Nederlandse venues gebracht. Dus, mocht u niet getuige zijn geweest van haar optreden in Eindhoven, dan hoop ik dat u wel aanwezig bent geweest bij haar concerten in Groningen (26 juni 2023) of Amsterdam (27 juni 2023). Zo niet, dan heeft u heel wat gemist en raad ik u zeker aan om voor een volgende Amanda Shires tour kaartjes te kopen! En ook de venue, de Paterskerk in Eindhoven, heeft me op een zeer positieve wijze verrast: prachtige locatie, zeer goed bereikbaar en een uitstekende geluidskwaliteit!

Oh ja, om af te sluiten wil ik u nog mijn drie favoriete Amanda Shires nummers van de avond meegeven, ook al was het zeer moeilijk kiezen, want alle songs waren steengoed: ‘Empty Cups’ (wat een heerlijke melodie en zang!), het erg aangrijpende ‘The Problem’ (een erg persoonlijke song van Amanda Shires over het thema abortus) en ‘Highwomen’ (het lijflied van Amanda’s all female country supergroep ‘The Highwomen’, waar ze samen met Brandi Carlile, Natalie Hemby en Maren Morris deel van uitmaakt).

PS: Het concertverslag is gebaseerd op het concert van Amanda Shires en Jarrod Dickenson op zondag 25 juni 2023 in de Paterskerk in Eindhoven. De concertfoto’s zijn gemaakt tijdens het concert van Amanda en Jarrod op dinsdag 27 juni 2023 in Amsterdam.

 

Gezien:  25 en 27 juni 2023, Paterskerk,Eindhoven en Melkweg, Amsterdam

 

­