woensdag, 22 maart 2017 17:29

Concertrecensie: Country 2 Country festival (C2C Dublin)

Door

Vorig weekend was het dan eindelijk zover. Namens New Country mocht ik het Country 2 Country festival bijwonen in Dublin, Ierland. Met headliners Zac Brown Band, Brad Paisley en Reba McEntire moest het een mooi feestje worden. En dat werd het ook zeker, drie dagen country heaven!

 

Country 2 Country festival - C2C Dublin

Ten eerste ben ik groot fan van Dublin, en vooral Dublin als muziekstad. Er is geen enkele bar waar er geen live muziek is, de een nog gezelliger dan de ander. En of het nou de vrolijke geluiden van de fiddle zijn, of de verhalen verteld in Ierse folk muziek, of toch de pints Guinness, er hangt altijd een goede sfeer. Mocht je nou totaal niet van Ierse muziek houden, dan kun je altijd nog terugvallen naar je favoriete genre, country. Want ook de country scene is enorm in Ierland. Hoewel er talloze Ierse country acts zijn, is Nathan Carter toch wel de grootste. De man die in zijn eentje de 3Arena uitverkocht krijgt, wat dit weekend het toneel was voor het grootste country festival van Europa. Waarbij London tientallen kleinere stages heeft, zelfs een heus country dating programma, is het in Dublin ‘klein’ en bescheiden gebleven. Geen georganiseerde zitplekken voor iedereen, maar gewoon good ol’ staanplekken voor de mainstage, zo zien we het graag! Locals die voor een prikkie cowboyhoeden verkopen voor de deur, een paar eettentjes met steak en friet, gewoon een lekker vertrouwd gevoel.

 

vrijdag

Het begon vrijdag al goed, Maren Morris zat vol energie en nam het publiek op sleeptouw. Inmiddels grote hits als 80’s Mercedes en My Church ontbraken niet, en zelfs Beyoncé’s Halo klonk erg goed met wat scheurende gitaren. Om het contrast lekker groot te houden was het vervolgens aan Marty Stuart met z’n band His Fabulous Superlatives. Waar Maren Morris meer naar pop neigt te gaan, zijn Marty’s roots wel écht country. De sfeer zat er al behoorlijk goed in en de Guinness vloeide rijkelijk. Het was tijd voor de eerste headliner, de fantastische Zac Brown Band. Het publiek werd uitzinnig toen de band gelijk begon met de hit Homegrown. De band had er duidelijk zin in. Hit na hit, meezinger na meezinger. Ondanks dat Zac Brown in eerste instantie niet wist dat Ierland geen land van de United Kingdom is (het is hem vergeven), speelde ze twee van de grootste nummers van Engelse artiesten, Bohemian Rhapsody van Queen en Baba O’Riley van The Who. Natuurlijk werd er traditioneel afgesloten met Chicken Fried, waarbij Zac Brown de Ierse vlag om zijn nek hing. Een geweldige opener en eerste dag.

Country 2 Country

zaterdag

Wie had gedacht dat het constant regent in Ierland heeft het mis. Na een stralende zaterdag in Dublin gingen om 5 uur de deuren van de 3Arena weer open. Dit keer nóg drukker dan de vrijdag, want Brad Paisley stond als headliner op het programma. Opener Cam begon enthousiast met een fantastische band achter haar. Ook de voormalig zangeres van Sugarland Jennifer Nettles liet een geweldige indruk achter. Een all-hits show met veel Sugarland materiaal. Veels te kort als je het mij vraagt. Tot aan dit punt was er geen steelgitaar te zien op het podium. Chris Young bracht hier verandering in, met aanstekelijke nummers en prachtig diepe stem. Het publiek was klaar voor Brad Paisley, die gelijk knalde met de opener Crushin It. Met een Guinness shirtje aan was het voor veel Ieren helemaal perfect, zeker toen hij ook nog een American Saturday Night startte. Een geweldige show met indrukwekkende gitaarsolo’s. Alsof het niks was gaf hij ook nog eens een gitaar aan een van de jongste country fan in de zaal, nadat hij het Ierse symbool de shamrock (klaverblad) op de gitaar had getekend. Brad Paisley houdt van Ierland en Ierland van hem.

Jennifer Nettles - Country 2 Country

 

zondag

De finale dag was alweer aangebroken met Reba McEntire als headliner. Ondanks de negatieve reacties vooraf was het plein voor de 3Arena drukker dan voorheen. Al tijdens Dan+Shay stond de arena al goed gevuld en barste het feest los. Ook de vrolijke uptempo songs van Hunter Hayes zorgde voor een goede sfeer (check het exclusieve interview met Hunter Hayes). De meest opzwepende act van de zondag was toch wel Darius Rucker. De voormalig frontman van Hootie & the Blowfish zong hit na hit, van Only Wanna Be With You tot No Diggity van Blackstreet. Ook klassieke meezingers als Friends in Low Places en zijn eigen cover van Wagon Wheel werden luidkeels meegezongen. En hoe kun je beter afsluiten door een encore te geven en daarvoor het nummer Purple Rain van Prince te coveren. Een geweldige vertolking en een nog geweldigere show. En dan moest de headliner Reba McEntire nog komen. Maar liefst 24 nummers met alle hits kwamen voorbij, met als afsluiter Fancy. Een dijk van een show, en een perfecte afsluiter van het Country 2 Country festival.

Of je nou naar Dublin gaat, naar London, of naar Glasgow, het Country 2 Country festival brengt het beste van country muziek naar Europa toe. Een aanrader voor volgend jaar! Mijn hoogtepunt: Brad Paisley en zijn gitarencollectie.


Brad Paisley Country 2 Country

 

­