The New Country Formula

Door

New Country Column: The New Country Formula

“Het kan alleen maar beter worden”, daar ging mijn laatste column over. Dat vlak na de C2C de hele wereld tot stilstand leek te komen en dat het zeker in de muziekindustrie nog wel even zal gaan duren voordat alles weer op het oude niveau zal zijn, dat is inmiddels duidelijk. Juist nu New Country in Europa heerlijk in de lift zat. Toen daarna niet alleen concerten verplaatst werden, maar zelfs meteen definitief werden afgezegd, zoals dat van Keith Urban en The Brothers Osborne, zat de schrik er meteen goed in. De hamvraag is natuurlijk: kan New Countrymuziek nog op het Europese menu blijven staan?

Dat Amerikaanse artiesten afhaakten was niet zo gek. In de VS was een beeld ontstaan dat het voor september 2021 zeker niet mogelijk zou zijn om te kunnen optreden. Dit had alles te maken met de visie van een uiterst bekende Amerikaans viroloog die eerder naam had gemaakt onder het regime van president Obama. In grote Amerikaanse media verweet hij het de evenementenbranche dat zij vol op evenementen aan het verzetten waren naar nieuwe data terwijl het volgens hem ook op de nieuw aangekondigde data nog helemaal niet mogelijk zou zijn om in zulke grote getalen bijeen te kunnen komen.

De aanval ging dus niet over of men concerten moest verzetten of dat men ze beter maar definitief kon annuleren. Iedereen begreep wel dat het definitief annuleren, dat tot een volledige terugbetaling van de ticketprijs leidt, in een miljoenen industrie meteen tot ernstige problemen zou leiden. Maar een miljoenenindustrie meer dan een jaar volledig plat leggen, leidt ook tot de nodige problemen. Niet alleen in de VS maar zeker ook in Nederland, waar het genre New Country nog maar net op het menu staat. Bij een kleiner genre zijn er vaak kleinere organisatoren in het spel en kleinere organisatoren hebben een kleinere financiële buffer dan de mega event organisatoren.

In Nederland ging men niet meteen de ticketprijs terugbetalen maar kwam er gelukkig een systeem van coupons. Onder de fans van New Countrymuziek was er gelukkig ook geen enkel animo te bespeuren om meteen de volledige ticketprijs terug te gaan vragen, wat overigens begrijpelijk is, aangezien dit juist een groep is die gewend is om geduldig te wachten op de komst van meer evenementen.

Hoe langer een shutdown van evenementen duurt, hoe logischer het is dat wanneer er weer opgestart gaat worden, een organisator daarna eerst binnen een zo kort mogelijke termijn, zoveel mogelijk inkomsten bijeen zal willen harken. Dat kan wel eens betekenen dat het wat langer kan duren voordat de fans van de kleinere New Country muziekstroming weer aan de beurt zijn. Alles valt of staat met de termijn dat een shutdown duurt, maar in de VS is het beeld inmiddels ook weer behoorlijk bijgesteld.

In een technologische wereld kwam de entertainmentindustrie binnen enkele weken met de meest vernuftige oplossingen. Wat begon met gratis huiskamer concerten via populaire sociale media, groeide binnen enkele weken uit tot complete televisieshows à la The Voice waarin het kijkers niet eens meer opvalt dat feitelijk alles vanuit de huiskamers plaats vindt. Tegelijkertijd zagen we dat er op veel plaatsen ook drive in concerten plaatsvonden, gebaseerd op het concept van drive in movie theaters, waar men op veilige afstand vanuit zijn zetel in de auto alles kan volgen.

Aan creativiteit ontbreekt het in de muziekindustrie dus zeker niet. Van een terugtrekking van de muziekstroming New Country uit Nederland is overigens ook geen sprake. Dat werd duidelijk toen muziekzender Xite zowel een radiozender als een tv-programma voor deze muziekstroming lanceerde. De wil bij de artiesten en muziekindustrie is er dus nog steeds. Tel daar de mix van creativiteit bij eventorganisatoren en de loyaliteit van de fans bij op en je hebt sowieso een perfecte formule voor toekomstig succes.

 

Eric Temmen

Eric Temmen is columnist voor NewCountry.nl. Hij werd in 1970 geboren in Rotterdam en volgt countrymuziek al vanaf het moment dat Rotterdamse piraten countryklanken de ether in gooiden.

­