The Country Brainwash

Door

 New Country Column - The Country Brainwash

Wat hebben we genoten van de American Country Music Awards. Zeker toen we Keith Urban zo maar ineens Entertainer of the Year zagen worden. En we waren nog maar net naar zijn concert in Amsterdam geweest. Daarna kwam langzaam het besef en kwamen de vragen: Zou Keith al genomineerd zijn geweest toen hij in Amsterdam op het podium stond? Zouden de platenbazen bewust een genomineerde met een grote kans op de award naar Amsterdam hebben gestuurd?

Het antwoord op de eerste vraag is snel terug te vinden want op 1 maart publiceert televisiezender CBS altijd een artikel en daarin worden de genomineerden aangekondigd: Keith wist in Amsterdam inderdaad al dat er een gedegen kans bestond dat hij Entertainer of the Year zou worden. De tweede vraag is iets moeilijker te beantwoorden, maar zoals in mijn vorige column te lezen was, is de comeback van countrymuziek in volle gang en dit past er goed in.

Dat de comeback niet al te opvallend zou plaatsvinden was sowieso te verwachten. Countrymuziek werd de afgelopen jaren als de binnenlandse muziek van Amerika gezien. Dus net zoals wij in Nederland de Nederlandstalige muziek kennen. De muziekindustrie zal eerst stilletjes draagvlak en ruimte creëren, om zo zeker te zijn dat het uiteindelijk allemaal slaagt. Dat dit ten koste zal gaan van ons Nederlands product ligt dan in de lijn der verwachtingen. En dat dit niet al te opzichtig zal gebeuren is natuurlijk logisch. Voor nu betekent dit dat er enkel onopvallende signalen te zien zullen zijn. Die kun je inderdaad al zien wanneer je dieper inzoomt en met een oplettende blik de zaken bekijkt. Zo was Frans Bauer onlangs te gast in het televisieprogramma “WNL op zondag “. Hij was er niet alleen om aan te kondigen dat hij vertrekt naar RTL maar ook om zijn nieuwste nummer te promoten.

Uit zijn klaagzang kon de scherpe kijker een belangrijk signaal oppikken: Frans vertelde dat Nederlandstalige muziek niet meer op de grote radiozenders te horen is. Hij klaagde dat zijn nieuwste nummer naast de nieuwe media, zoals Spotify, alleen nog op de in Nederlands product gespecialiseerde zenders te horen is. De muziekindustrie lijkt dus inderdaad ruimte te creëren op de populaire radiostations.

Wat het draagvlak van countrymuziek betreft: daarvoor lijkt al langer een veel breder traject ingezet te zijn. Op Netflix kunnen we al een aantal jaren lachen om “The Ranch” waarin populaire countrynummers te horen zijn en je niet kunt lachen om de grappen over Toby Keith wanneer je niet weet wie dat is. De serie is inmiddels zo populair dat er al meerdere seizoenen van zijn. Netflix heeft duidelijk draagvlak voor de country lifestyle en de countrymuziek in Nederland weten te creëren. En als die er eenmaal is zal Netflix, vanwege zijn verdienmodel, meteen doorpakken met andere nieuwe producties. Zo is de gloednieuwe film “Walk. Ride. Rodeo.” in Nederland, tegelijk met alle andere countrylanden, gelanceerd. Op deze wijze zal het draagvlak steeds breder worden.

En wat denk je van de film “A Star is Born” die eind vorig jaar in de Nederlandse bioscopen te zien was? Het opmerkelijkste rondom deze film was niet de (on)zekerheid of Lady Gaga wel volle zalen zou trekken, maar dat men voor het verhaal van deze film net zo gemakkelijk een veel populairder muziekgenre had kunnen kiezen. Toch koos men voor country en zo werd het draagvlak ervoor breed gecreëerd. Internationaal zelfs.

De muziekindustrie is dus niet alleen in Nederland draagvlak aan het creëren. Kijken we even naar de koploper in Europa, dan zouden we in het Verenigd Koninkrijk ook geen al te opzichtige comeback moeten zien. We zouden er wel wat meer moeten kunnen waarnemen dan in Nederland. En wat zien we daar? Sinds 1 november 2018 is er een televisiezender gelanceerd die bij de 5 miljoen luisteraars van country radio bijzonder populair is: Total Country TV. Het is een zender die gerecenseerd wordt gelijk aan CMT Europe. De formule is simpel: De laatste populaire countrymuziek uit de Verenigde Staten aangevuld met (live)verslagen van populaire events zoals de Engelse versie van het C2C. Bijzonder leuk detail: De zender is met zeer kleine satellietschotels ook in Nederland gratis te ontvangen.

Met een scherpe blik zijn de signalen dus helder waar te nemen. Het proces van de comeback lijkt goed op gang te zijn, waarbij de veilige keuze gemaakt is om het grote publiek stilletjes aan te hersenspoelen. Onopvallend zal de country lifestyle genormaliseerd worden, zodat uiteindelijk niemand meer op het idee zal komen om de vraag te stellen “Waar staat je paard?” als je je hoed op zet. Daarmee is overigens niet gezegd dat deze vraag helemaal niet meer gesteld zal worden. Er zal altijd een handjevol Nederlandse artiesten achterblijven, die op het idee zouden kunnen komen om er een feestlied over te maken. Maar wil het Nederlandstalige nummer straks nog een echte hit op grote radiozenders worden, dan zal het vast country klinken…

 

Eric Temmen

Eric Temmen is columnist voor NewCountry.nl. Hij werd in 1970 geboren in Rotterdam en volgt countrymuziek al vanaf het moment dat Rotterdamse piraten countryklanken de ether in gooiden.

Gerelateerd...

Lees ook...

­