Prepared fresh country

Door

New Country Column: Prepared fresh country

Dat countrymuziek aan een opmars bezig is die verder dan alleen Nederland gaat, zagen we ook de afgelopen 3 weken weer. De nieuwe film Wild Rose is in Europa immers eerder dan in de Verenigde Staten in première gegaan. En dat is echt uniek. Normaliter komen films in Europa pas in de bioscoop uit wanneer ze op Blu-ray in de Verenigde Staten zijn uitgekomen. Op enkele gegarandeerde bioscoopsuccessen, die bewust op hetzelfde moment wereldwijd worden gereleaset, na dan. Bewust, zodat de kans op piracy vele malen kleiner is.

 Nu we weten dat Europa inmiddels goed op de country kaart staat, zijn we natuurlijk ook benieuwd naar hoe het met de populariteit van de muziek in de Verenigde Staten zelf staat. Die zou laag kunnen zijn, wat zou kunnen verklaren dat men nieuwe afzetmarkten moet aansnijden. Maar niets daarvan blijkt waar te zijn. Als we bijvoorbeeld alleen al even kijken naar het inmiddels zestiende seizoen van het uiterst populaire muziekprogramma The Voice van televisiezender NBC, dan zien we daar dat naast countryster Blake Shelton inmiddels ook Kelly Clarkson er in de jury zit. Dat laatste bleek nodig te zijn: zoemen we verder op het programma in, dan zien we dat elke beginnende country artiest telkens als een soort zombie voor Blake Shelton kiest. Dat kwam erop neer dat wanneer Blake´s team vol was, er beginnende country artiesten naar huis werden gestuurd, terwijl die veelal beter waren dan de achterblijvende niet-country artiesten.

Een tweede country coach was dus een must. Dat bleek echter niet voldoende: ook dan ging het nog wel eens mis en zagen we country artiesten die beter waren dan niet-country artiesten toch alsnog naar huis gaan. NBC is gelukkig, wereldwijd gezien, een grote afnemer van The Voice en heeft daardoor een erg dikke vinger in de Talpa-pap. Zo gaan artiesten bijvoorbeeld niet naar huis zonder de juryleden gesproken te hebben. NBC innoveert de show continue en het lijkt er weleens op dat zij gerechtigd is om de internationale spelregels van het programma waar gewenst aan te passen. Toen er dus alsnog goede country artiesten naar huis werden gestuurd, werd ook hier weer iets op gevonden: artiesten van verschillende teams die tegen elkaar strijden. Men zag dit al eerder in Griekenland en Duitsland, maar ook in de VS werpt het zijn vruchten af. Van de 8 artiesten in de semi-finale kwamen er 5 uit het team van Blake en was er 1 artiest die door Kelly van Blake gestolen was. Zo was er in de semi-finale een kans van 75% dat er een country artiest de finale kon winnen.

Dan is het aan het publiek om verder te kiezen en dan denk je dat de meeste country artiesten er wel uit zouden vliegen, maar niets was minder waar: 3 van de 4 artiesten in de finale waren afkomstig van Blake. Het percentage bleef daarmee op 75% staan. Dat percentage is nog nooit eerder zo hoog geweest. Dat betekent dat er heel veel Amerikanen zijn die stemmen op country artiesten. Kijken we dan los van dit alles ook nog even naar Apple Music dan zien we dat de tijdens de Voice gezongen nummers in de iTunes Charts zeer populair zijn en keer op keer staat er wel een nummer uit de show op plaats 1. We kunnen rustig aannemen dat de countrymuziek ook in de Verenigde Staten nog nooit zo populair geweest is.

Countrymuziek staat dus ook in de Verenigde Staten goed op de kaart. Maar zou de opmars nu echt nog veel verder gaan? De vraag is in een eerdere column al gedeeltelijk beantwoord toen we vaststelden dat de wereldwijde komst van Netflix en het wereldwijd releasen van films en series daarop wijst. Willen we het zeker weten dan zouden we dus eens moeten kijken naar een land waarvan bekend is dat er geen countryroots te vinden zijn: Rusland. Het land dat met zijn publieke opinie nogal eens recht tegenover de VS staat. Tevens het land van de onverstaanbare schreeuwerige hardrock. Tenminste zo klinkt dat altijd. En laat er in Rusland en aangrenzende staten van de voormalige Sovjet-Unie, nu toch een muziekstreamingdienst bestaan die voor 100% van Russische bodem is: Yandex Music. En dat in een miljoenenmarkt waar geen Spotify bestaat en waarin Apple Music en Google Music wat kleiner zijn.

Eenmaal aangemeld bij de gratis muziekdienst van Yandex vallen een aantal zaken meteen op: er is een grote selectie van Russische muziek aanwezig en er is geen genre met de naam Country te vinden. Het lijkt er dus op alsof countrymuziek er niet echt populair is. Maar gaan we vervolgens in de muziekbibliotheek zoeken op wat Amerikaanse country artiesten dan verschijnen ze stuk voor stuk in beeld. Afluisteren van countrymuziek is er, in tegenstelling tot de Russische folklore, echter niet bij. Tenzij eerst de 169 maandelijkse roebels (ongeveer 2,5 Euro) voor de dienst betaald wordt. Om je over de streep te trekken, krijg je er voor je roebels, naast de streamingmuziekdienst ook nog eens een scala aan Russische films, gratis thuisbezorgen van artikelen a la Amazon en 10% korting op je Russische taxiritten voor terug. Eenmaal afgerekend, is het mogelijk om alle countrynummers na het selecteren ook af te spelen. Kijken we dan nog eens dieper naar de muziekbibliotheek dan valt op dat er zelfs meer countrymuziek in de dienst te vinden is dan bij concurrenten Apple Music en Google Music (in vergelijking met de Nederlandse bibliotheek ervan). Waar de van oorsprong Amerikaanse diensten vaak de albums van meer dan 8 jaar geleden niet in hun bibliotheek hebben zitten, heeft Yandex Music ze allemaal wel. Na een aantal countrynummers gehoord te hebben, gaat de dienst vanzelf muzieksuggesties doen: met nog meer country artiesten. Een dag later ontwaak je met een door Yandex zelf voorgestelde playlist met nog veel meer countrymuziek nummers. Een paar dagen later is Yandex Music dusdanig gepersonaliseerd dat er geen enkel Russisch nummer meer wordt voorgesteld. Vanaf dat moment waan je jezelf in een soort van walhalla voor countryliefhebbers! We kunnen dus aannemen dat, hoewel nog enigszins verborgen, ook Rusland zich volledig opmaakt voor de wereldwijde opmars van countrymuziek: “Da” country!

Eric Temmen

Eric Temmen is columnist voor NewCountry.nl. Hij werd in 1970 geboren in Rotterdam en volgt countrymuziek al vanaf het moment dat Rotterdamse piraten countryklanken de ether in gooiden.

­