Comeback van countrymuziek in gang

Door

New Country Column: Comeback van countrymuziek in gang

Dat er iets in de muziekwereld in Nederland aan het veranderen is, wisten we al. Na afloop van het C2C in Amsterdam volgde vrijwel meteen de aankondiging over het C2C festival in 2020. Maar als we zo eens even verder vooruitkijken dan zien we dat er in 2019 een stijgende lijn te ontdekken is wat het aantal optredens van artiesten betreft. Er komen er heel wat naar Europe en Nederland wordt inmiddels niet meer overgeslagen. Sterker nog: Als er ook maar even sprake is van enige populariteit in de Verenigde Staten, dan staat Europa ook meteen op de kaart. Afgelopen week kon je bijvoorbeeld kaarten kopen voor een concert van het in de States steeds populairder wordende Old Dominion in de Melkweg in Amsterdam. Een concert in dezelfde week dat ook de zeer succesvolle Brad Paisley voor het eerst een concert in Nederland zal geven.

Dat is wel even iets anders dan de afgelopen jaren. In de jaren 90 van de vorige eeuw werd Country Music TV op de kabel langzaam vervangen door VH-1. Er vond toen een verschuiving plaats van de popmuziek van MTV naar VH-1. MTV ging het in Nederland steeds populairdere hiphop, house en het daarvan afgeleide hiphouse tonen. Kabelnetten in die tijd konden 20 tot hooguit 30 zenders huisvesten, dus er waren keuzes nodig. Bij satelliet tv was het anders, maar het aantal abonnees daarvan was te gering en met wegblijvende adverteerders, lukte het niet om CMT in de lucht te kunnen houden. Op 31 maart 1998 sneuvelde de Europese versie en daarmee ook de country muziek in grote delen van Europa waaronder Nederland.

Daarna werd het stil, maar door de komst van het internet, kwam daar langzaam verandering in. Sommigen lukte het om via het internet de Amerikaanse versie van CMT te kunnen bekijken. Tijdens een uitzending van Country Hot 20 in januari 2009 werd bekend gemaakt dat de Amerikaanse countryband Sugarland een Europese tournee ging maken. Bij navraag bleek het te gaan om een tournee dat gezamenlijk georganiseerd werd door het Amerikaanse leger, marine en luchtmacht. Doordat een handjevol Nederlandse kijkers er lucht van kregen werd er massaal gebeld met de legerbasis in Brunssum. Uiteindelijk koos de legerleiding ervoor om het concert massaal open te stellen voor het Nederlands publiek en werd er een sporthal afgehuurd. De meningen waren verdeeld. Zo hoorde ik sommige bezoekers zeggen dat dit geen countrymuziek was, terwijl anderen voor het eerst kennis maakten en ervan gecharmeerd werden. In Amerika was country net als alle andere muziekstromingen ook doorontwikkeld en sprak men inmiddels van New Country.

Het zal in deze tijd geweest zijn dat ook de website newcountry.nl langzaamaan van start ging. Nieuwe en oude countryfans gingen zich steeds meer verenigen. Nog geen 2 jaar later werd Amsterdam plots overspoelt met busladingen cowboys die naar het concert van Toby Keith kwamen. De verbazing die bij menige Amsterdammer op het gezicht was af te lezen, zal ik nooit vergeten.

Daarna vonden artiesten als Darius Rucker, The Band Perry en Eric Church hun weg naar Amsterdam. Telkens kwamen er busladingen vol. Vlak over de grens konden we naar de concerten van artiesten als Luke Bryan, Chris Stapelton en Lady Antebellum. Op de radio sloeg Lady Antebellum door. Zij werden gedraaid op populaire stations als Sky Radio. Toch werd de New Countrymuziek in Nederland nog steeds niet serieus genomen. Aan het "Hiiiijaaaah" waarmee sommige dj’s het nummer van Lady Antebellum afsloten was dit duidelijk op te maken.

Met de komst van C2C in Nederland staat country nu meer dan ooit op de kaart in Nederland. Op zowel C2C als eerdere concerten was duidelijk te zien dat country in Nederland iets van alle leeftijden is. De platenindustrie heeft dat inmiddels ook gezien en zal ongetwijfeld ook beseft hebben dat er juist vanwege die diversiteit aan publiek enorm te verdienen valt.

Op Apple Music is kort na de C2C bijvoorbeeld al bijna elk populair countrynummer van de afgelopen 3 jaar te beluisteren. Het zal niet lang duren voordat de dj’s van de populaire Nederlandse radiostations ook zullen gaan beseffen dat juist het publiek van new country uiterst divers is en dat je juist daarom deze muziekstroming uiterst serieus moet nemen. De Hiiiijaaaah-'s zullen vanzelf verdwijnen. En de dj’s die hierover nu nog niet nadenken? Zij zullen te laat zien dat er talloze country artiesten bestaan die meer verkochte albums en fans hebben dan vele bekende Nederlandstalige artiesten. Zulke dj’s worden straks vanzelf af geserveerd door de "nieuwe" media.

 

Eric Temmen

Eric Temmen is columnist voor NewCountry.nl. Hij werd in 1970 geboren in Rotterdam en volgt countrymuziek al vanaf het moment dat Rotterdamse piraten countryklanken de ether in gooiden.

Gerelateerd...

Lees ook...

­