fbpx
Stijn De Jong

Stijn De Jong

Stijn

Alle resencies geschreven door onze recensent Stijn op een rij!

Willie Nelson - Last Man Standing

Willie Nelson - Last Man Standing

Exact een jaar na zijn laatste album God’s Problem Child en samenvallend met zijn 85e verjaardag - afgelopen zondag - heeft Willie Nelson ons verblijd met een opvolger die gewoon verder gaat waar die vorige plaat ophield. Hij heet Last Man Standing - opnieuw een zeer toepasselijke titel - en is zo mogelijk nog beter. De man is altijd al een genie geweest in het schrijven van wrange maar vaak grappige teksten over zijn dagelijks leven, en het is hier niet anders. En hoewel het klimmen van de jaren en de bijkomende effecten daarvan een regelmatig terugkerend thema vormen, is het duidelijk dat zijn vaardigheden als tekstdichter nog altijd even scherp zijn. Sterker dan dat, er staan de nodige nummers op die dienen te worden gearchiveerd bij zijn grote klassiekers.

Dat geldt dubbel voor het verbluffende slotnummer, de statige ballad Very Far To Crawl, die behoorlijk wat diepgang toevoegt aan een verder vrij vrolijke verzameling nummers. Tracks als Bad Breath, Ready to Roar en She Made My Day in het bijzonder worden met een vette knipoog gebracht, terwijl Willie en zijn fantastische band de ene lekkere luie groove na de andere neerleggen. Last Man Standing bevat misschien geen grote verrassingen, maar het is een absoluut genot en maakt afdoende duidelijk dat Willie Nelson nog altijd op zijn vertrouwde niveau staat. Prachtplaat.

 Johnny Cash: Forever Words

Johnny Cash: Forever Words

De publicatie van Forever Words - een verzameling van voorheen onbekende poëzie van wijlen Johnny Cash - kwam in 2016 als een verrassing voor velen. Maar als je erover nadenkt, is het dan echt zo vreemd dat een van de meest getalenteerde tekstschrijvers van de 20e eeuw ook materiaal heeft geschreven dat hij niet op muziek zette? Maar belangrijker is dat het boek een fascinerend nieuw perspectief bood op de creatieve geest van de man. Het is dan ook jammer dat het nieuwe tribute album Johnny Cash: Forever Words, samengesteld door de familie Cash, niet altijd dezelfde klasse heeft. De familie bracht een indrukwekkende club talenten bijeen - van de oude compadres Kris Kristofferson en Willie Nelson via dochters Rosanne Cash en Carlene Carter tot jong talent als I'm With Her en Kacey Musgraves - om een ​​selectie uit deze gedichten op muziek te zetten. Maar hoewel sommige van de resulterende songs zonder meer recht doen aan het bronmateriaal, is het album als geheel een beetje een allegaartje.

Ashley McBryde - Girl Goin’ Nowhere

Ashley McBryde - Girl Goin’ Nowhere

Een van de meest aangename verrassingen van het jaar tot nu toe is Girl Goin 'Nowhere, het 'debuutalbum' van aanstormende countryster Ashley McBryde. En hoewel het niet echt haar debuut is - ze bracht de afgelopen twaalf jaar twee albums en een EP in eigen beheer uit - voelt het wel als een verademing in een tijd waarin de scheidslijnen binnen het genre scherper dan ooit worden getrokken. McBryde banjert over die grenzen heen alsof ze niet eens bestaan, en ze heeft er geen enkele moeite mee om aanstekelijke pop-country te mixen met veel intenser materiaal. Nog belangrijker: ze doet het met enorm veel flair op een album dat steeds sterker wordt naarmate het vordert.

Kacey Musgraves - Golden Hour

Kacey Musgraves - Golden Hour

Kacey Musgraves is aan een nieuw hoofdstuk in haar carrière begonnen. Tenminste, dat is wat de hype rondom haar derde album Golden Hour je wil laten geloven. Ze heeft het luchtige countrygeluid en de spitsvondige, grappige teksten van haar eerste albums in de prullenbak gemieterd en is opgeschoven naar een veel meer hitgevoelige pop-sound, waarbij het grootste deel van haar band is vervangen door drumcomputers en synthesizers. En voor het geval dat dat nog niet duidelijk genoeg was, heeft ze in een interview met Rolling Stone verklaard dat ze sowieso nooit van country hield en dat haar familie haar er altijd toe gedwongen heeft. Met andere woorden, de release van Golden Hour is omgeven door het soort inhoudsloze marketingpraat dat vaak wordt gebruikt om de massa te paaien als een artiest overstapt naar plastic pop.

zondag, 11 februari 2018 18:02

Album recensie: Tyler Childers - Purgatory

Tyler Childers

Tyler Childers - Purgatory

Vorig jaar augustus al in de VS verschenen maar nu ook in Europa verkrijgbaar: Purgatory, het debuutalbum van de jonge Tyler Childers. Er is het afgelopen half jaar al veel over hem te doen geweest en hij heeft zelfs al twee kleine optredens in Nederland gedaan. Maar zijn plaat was hier nog niet te krijgen en daar is nu verandering in gekomen. Om een lang verhaal kort te maken: Purgatory is de felste, meest compromisloze countryplaat die je dit jaar te horen krijgt. De gestripte productie, de lekker agressief spelende band en de bijna gemeen klinkende zang vormen de perfecte setting voor deze outlaw country-nummers, die ook nog eens behoorlijk grappige teksten hebben. Geen wonder dat collega Sturgill Simpson, ook al zo’n country-rebel, een handje hielp bij de productie van dit album. Hier zijn duidelijk twee verwante geesten aan het werk.

Pagina 3 van 17

Lees meer...

18 februari, 2020
New Country Nieuws

Dixie Chicks met eerste nieuwe song sinds 2007

17 februari, 2020
New Country Nieuws

Rascal Flatts breiden hun "Farewell" tour uit

16 februari, 2020
New Country Nieuws

Luke Bryan met nieuw album cover & Track List

14 februari, 2020
New Country Nieuws

Carly Pearce dropt album met 13 nummers

14 februari, 2020
New Country Nieuws

Cam met nieuwe song ‘Till There’s Nothing Left’

­
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok