Toby Keith is New Country

Toby Keith Biografie

Toby Keith Covel (geboren 8 juli 1961) bekend als Toby Keith, een singer-songwriter, producer en acteur.

De eerste vier studioalbums van Toby zijn, Toby Keith 1993, Boomtown 1994 , Blue Moon 1996 en Dream Walkin uit 1997' , plus een Greatest Hits. Deze albums werden alle uitgebracht op het Mercury Records label, Toby verliet Mercury in 1998. Deze albums kregen alle een goud certificering of hoger, en produceerde hits waaronder " Should've Been a Cowboy" welke de meest gedraaide country song van de jaren ‘90 was.
In 1998 tekende Toby bij het label DreamWorks Records Nashville. Hier bracht hij zijn doorbraak single uit "How Do You Like Me Now? " . Het nummer is de titeltrack van zijn album uit 1999 met dezelfde naam. 

Zijn volgende drie albums “Pull My Chain” ”Unleashed” en “Shock'n Y'all” leverde drie #1 op, alle albums werden multi-platina gecertificeerd.

Een tweede Greatest Hits volgde in 2004, daarna bracht hij “Honkytonk University” uit .
Wanneer DreamWorks sloot in 2005 richtte Keith het label “Show Dog Nashville”op , deze fuseerde met Universal South Records en werd “Show Dog-Universal Music” in december 2009.

Hij heeft zeven albums uitgebracht op Show Dog / Show Dog-Universal: White Trash With Money uit 2006, Big Dog Daddy uit 2007, That Don't Make Me a Bad Guy, uit 2008 , American Ride uit 2009, Bullets in the Gun uit 2010 , Clancy’s Tavern uit 2011', Hope on the Rocks uit 2012, en Drinks After Work uit 2013 , evenals de compilatie 35 Biggest Hits in 2008.

In 2006 maakte Keith zijn acteerdebuut met de hoofdrol in de film “Broken Bridges” samn met komiek Rodney Carrington in de film Beer for My Horses uit 2008 .
Bij elkaar heeft Toby zestien studio albums, twee kerst albums, en drie compilatie albums uitgebracht, met bij elkaar meer dan veertig singles in de Billboard Hot Country Songs lijst, waaronder negentien nummer een hits en zestien Top Tien hits. Zijn langdurigste nummer een hits zijn " Beer for My Horses "(een duet uit 2003 met Willie Nelson ) en " "As Good as I Once Was" bijde zes weken op #1. Hij heeft meer dan 40 miljoen albums wereldwijd verkocht.

In November 2011 stond Toby in een bomvolle Paradiso, het blijkt dat Toby een fanbase heeft in Nederland want iedereen zong de songs uit volle borst mee.

Toby Keith

Het vroege leven

Keith werd geboren in Clinton, Oklahoma als zoon van Carolyn Joan (née Ross) en Hubert K. Covel, Jr. Hij heeft een zus Tonni en een broer Tracy. Het gezin woonde voor een paar jaar in Fort Smith in de staat Arkansas , toen Toby naar de lagere school moest verhuisde het gezin naar Moore in de staat Oklahoma (een voorstad van Oklahoma City ).

Voordat de familie verhuisde naar Moore bezocht Toby altijd in de zomers zijn grootmoeder in Fort Smith. Zijn grootmoeder bezitte de club “Billie Garner’s Supper”in Fort Smith. 

Keith raakte geïnteresseerd in de muzikanten die daar kwamen om te spelen. Hij deed klusjes in de supper club en begon mee te spelen met deband . Hij kreeg zijn eerste gitaar op de leeftijd van acht.

In het plaatsje Moore ging Toby naar de scholen “Highland West Junior High” en “Moore High School”, waar hij de “defensive end” was in het american football team.

Toby behaalde zijn diploma op “Moore High School” en ging werken als hulpje op een booreiland in de olievelden. Hij werkte hij zich op tot operation manager.
Op de leeftijd van 20 jaar vormde hij en zijn vrienden Scott Webb, Keith Cory, David "Yogi" Vowell en Danny Smith de Easy Money Band, ze speelde in lokale bars en Toby bleef werken in de olie-industrie . Af en toe zou hij moeten vertrekken in het midden van een concert als hij opgeroepen werd om te werken in het olieveld.

In 1982 ging het niet goed met de olie-industrie in Oklahoma en raakte Toby werkloos. Hij viel terug op zijn voetbal training en speelde defensief met het team “Oklahoma City Drillers” terwijl hij zou blijven optreden met zijn band.
Toby probeerde in hoger geplaatste football teams te geraken maar keerde terug om opnieuw te concentreren op muziek. Zijn familie en vrienden waren twijfelachtig dat hij zou slagen en in 1984 ging zijn band Easy Money in verschillende de honky tonks spelen door Oklahoma en Texas  

Muzikale carrière

Begin 1990 ging Keith naar Nashville Tennessee , waar hij vaak te vinden was op Music Row en op een plaats genaamd Houndogs. Hij verspreide op deze manier kopieën van een demo tape van de band bij de diverse platenmaatschappijen die hier gevestigd zijn.

Er was geen belangstelling door de platenmaatschappijen en Keith keerde depressief terug naar huis. Hij had zichzelf beloofd een platencontract te hebben en een carrière in de muziek tegen de tijd dat hij 30 jaar oud zou zijn.

Een stewardess en fan van hem gaf een kopie van de demo tape terwijl zij op reis was aan Harold Shedd een werknemer bij Mercury Records. Shedd genoot van wat hij hoorde, ging naar een live optreden van Toby en daarna tekende hij een platencontract bij Mercury.

1993-1995: Toby Keith en Boomtown

Boomtown

Zijn debuut single, “Should've Been a Cowboy" ging naar nummer 1 op de Billboard Hot Country Songs chart in 1993. Dit was ook het eerste nummer op zijn debuutalbum .
Tegen het einde van het decennium is het nummer “Should've Been a Cowboy" meer dan 3.000.000 keer gedraaid op de radio, waardoor het de meest gedraaide country song werd van de jaren ‘90.  Het album produceerde drie hits : " He Ain't Worth Missing" op nummer 5 gevolgd door" A Little Less Talk and a Lot More Action" (oorspronkelijk de B-kant van "Should've Been a Cowboy") en "Wish I Didn't Know Now" allebij op nummer 2.

Stephen Thomas Erlewine van Allmusic schreef hetvolgende over het album; "It is given a production that's a bit too big, clean, glossy and cavernous for Keith's good — it fits the outsized sound of early-'90s radio, but not his outsized talent — but beneath that sheen the songs are very strong. Door het succes van het album ging Keith touren met de toenmalige labelgenoten Shania Twain en John Brannen . Keith ging over naar Polydor Records Nashville en bracht zijn volgende album Boomtown uit in september 1994. Dit album werd net zoals de eesrte Platina, ook op dit album begin het album met een nummer 1 single " Who's That Man" gevolgd door " Upstairs Downtown "en" You Ain't Much Fun" beide behaalde de Top 10, terwijl" Big Ol 'Truck op nummer 15 kwam.

Aan het einde van 1995 bracht hij zijn eerste kerstalbum uit “Christmas to Christmas” via Mercury.

1996-1998: Blue Moon, Dream Walkin ', en Greatest Hits Volume One


220px TobyKeithBlueMoon

Toby ging voor korte periode bij A & M Records en bracht het album “Blue Moon” uit in april 1996. Het derde album behaalde platina certificering , het bevatte ook drie hit singles. De eerste was "Does That Blue Moon Ever Shine on You" geschreven door Keith in 1987 in behaalde de nummer 2 bereikt. Daarna volgde " Woman's Touch" op nummer 6, en zijn derde nummer 1 hit " Me Too " in maart 1997.

Toby verscheen ook op het The Beach Boys album uit 1996 “Stars and Stripes Vol. 1” hierop staat een cover van hun 1963 hit " Be True to Your School" met de Beach Boys zelf met de harmonieën en backing vocals. Na een bedrijfsfusie ging Toby terug naar Mercury in 1997. Zijn vierde studio album “Dream Walkin '” was zijn eerste album geproduceerd door James Stroud die ook zijn co-producent was tot 2005.
Het album produceerde twee opeenvolgende nummer 2 hits in " We Were in Love "en een cover van Sting 's 1996 single " I'm So Happy I Can't Stop Crying", Sting zong ook in het duet en speelde de basgitaar op, de twee voerde het lied op bij de CMA Awards in 1997.

220px TobyKeithDreamWalkin

 

220px TobyKeithGreatestHits

Toby’s laatste release bij het Mercury label was “Greatest Hits Volume One” in oktober 1998. Het album bevat twaalf van zijn eerdere singles en twee nieuwe nummers: “Getcha Some" en "If a Man Answers". Beiden werden uitgebracht als singles, " Getcha Some “ bereikte de Top 20, “If a Man Answers" die niet de Top 40 behaalde. Volgens Keith zouden de twee nummers oorspronkelijk op een studio-album worden geplaatst maar het platenlabel Mercury waren ontevreden met het album dat Keith had gemaakt en kozen deze twee nummers op een greatest hits pakket uitgebracht en vroeg hem om te gaan werken aan een nieuw album.
Nadat hij nog twee nummers had opgenomen wees het label deze ook af, Toby vroeg vervolgens omj zijn contract met het label te beëindigen.

Na het verlaten van Mercury mede schreef Toby de debuut 'single' Slave to the Habit " voor Shane Minor samen met Chuck Cannon en Kostas .

1999-2002: How Do You Like Me Now en Pull My Chain

Hdylmn

In 1999 ging Toby naar DreamWorks Records, zijn eerste release voor het label was "When Love Fades", deze kwam ook niet in de Top 40 terecht. Bij het zien van de slechte prestaties van de song vroeg Tony og het nummer vervangen kon worden door " How Do You Like Me Now? ', een nummer dat hij samen geschreven had met Chuck Canno.

Het nummer was tevens de titelnummer zijn eerste DreamWorks album “How Do You Like Me Now?” De song stond vijf weken op nummer 1 en werd zijn eerste Top 40 hit. Het was ook de top country lied van 2000 volgens Billboard. Het album behaalde platina en produceerde de Top 5 hit " Country Comes to Town" en de nummer 1 " You Shouldn't Kiss Me Like This". Het was ook zijn eerste album waaraan Scotty Emerick meehielp met het schrijven van songs, dit zou hij ook op de aankomende albums gaan doen. Steve Huey schreef dat dit album "een ruwe en brutale houding nodig zou hebben en Toby deze identiteit mee te geven als performer."

In 2001 won Toby Keith de ACM awards voor “Top Male Vocalist” en “Album Of The Year”.
Naar aanleiding van dit album werd “Pull My Chain” uitgebracht in augustus 2001.
De hits " I'm Just Talkin' About Tonight", “I Wanna Talk About Me" en " My List "- gingen allemaal naar nummer 1, de laatste twee stonden vijf weken op #1.

TobyKeithPullMyChain

"I Wanna Talk About Me" geschreven door Bobby Braddock bevat ook rap invloed met zijn spoken teksten. In 2002 kreeg “My List ” de CMA Single Of The Year prijs.
Erlewine schreef dat het album “Pull My Chain” dit is een grotere en betere plaat dan zijn voorganger, het bevat een rijkere muzikaliteit en een gevoel voor humor".

2002-2004: Unleashed en Shock'n Y'all

Keithunleashed

In 2002 bracht hij het album “Unleashed” uit, deze bevatte de hits " Courtesy of the Red, White, & Blue (The Angry American)" die Keith in 20 minuten schreef als reactie op de aanslagen van 11 september 2001 . In het lied refereert Keith naar zijn vader, een Amerikaanse leger veteraan die stierf in maart dat jaar in een auto-ongeluk. Zowel dit nummer als " Who's Your Daddy? " waren nummer 1 hits en " Rock You Baby " bereikte de nummer 13. De laatste single was " Beer for My Horses ", een duet met Willie Nelson deze stond zes weken aan de top van de charts. In die tijd was het ook Keith's hoogste notering in de Hot 100, op nummer 22.

In juli 2003 maakte Keith een gastoptreden op Scotty Emerick's debuut single " I Can't Take You Anywhere" die eerder is opgenomen voor het album “Pull My Chain”.
Emerick's versie van het lied was zijn enige top 40 hit op nummer 27.

Shocknyall

Shock'n Y'all is zijn achtste studio album en werd uitgebracht in november 2003. De titel van het album is een woordspeling op de militaire term " shock and awe ". Het werd zijn tweede album waaruit alle singles naar nummer 1 gingen " I Love This Bar "," American Soldier "en" Whiskey Girl ".  Ook inbegrepen op het album waren "De Taliban Song" en "Weed with Willie" twee nummers live opgenomen met Emerick.  Eind 2004 kwam Greatest Hits 2 , die drie nieuwe nummers bevatte: " Stays in Mexico "," Go With Her "en een cover van Inez en Charlie Foxx 's " Mockingbird”, deze nam hij als duet op met zijn dochter Krystal Keith .

"Stays in Mexico " was een nummer 3 terwijl "Mockingbird" denummer 27 behaalde.
Keith's laatste album op DreamWorks was “Honkytonk University” in het begin van 2005. De single " Honkytonk U " behaalde de nummer 8 gevolgd door" As Good as I Once Was " die zes weken op nummer 1 stond en" Big Blue Note " behaalde de nummer 5. Na het release van Big Blue Note stopte het label DreamWorks Record.

2005-heden: Na DreamWorks 

Op 31 augustus 2005 richtte Toby een nieuw label op namelijk “Show Dog Nashville” . Zijn eerste release was zijn album uit 2006 “White Trash With Money” gevolgd door de soundtrack van de film “ Broken Bridges” . Het album bevatte de hits "Get Drunk And Be Somebody "," A Little Too Late ", en" Crash Here Tonight ".

Toby 070810122200002 Wideweb  300x300

“Big Dog Daddy” volgde in 2007 met Keith als enige producent. De singles waren " High Maintenance Woman "," Love Me If You Can "en" Get My Drink On ". "Love Me If You Can" werd Keith's eerste nummer 1 hit sinds "As Good as I Once". Een kerst album, A Classic Christmas , volgde later in 2007. In 2008 voltooide Keith zijn “Biggest and Baddest Tour”. Op 6 mei 2008 bracht hij “35 Biggest Hits” uit , een twee-disc compilatie met de meeste van zijn singles tot nu toe evenals de nieuwe song " She's a Hottie ", die op nummer 13 belande.
Toby bracht "She Never Cried in Front of Me" uit die in 2008 op nummer 1 kwam.

Het bijbehorende album “That Don't Make Me a Bad Guy” volgde op 28 oktober 2008.
Gevolgd door " God Love Her " wat ook een nummer 1 hit werd en" Anyway Lost You ", “American Ride” in 2009 weer een nummer 1 hits .Gevolgd door de Top 10 hit " Cryin 'for Me (Wayman's Song) " een eerbetoon aan aan zijn vriend de basketballer en jazz bassist Wayman Tisdale die mei 2009 overleed. De laatste single van het album was " Every Dog Has Its Day".

“Bullets in the Gun” werd uitgebracht op 5 oktober 2010.

Dit was het eerste album van Keith zonder een Top 10 hit ." Trailerhood " bereiken nummer 19 gevolgd door de titelnummer en " Somewhere Else ", zowel op nummer 12 . Keith produceerde het album met sessie gitarist Kenny Greenberg en Mills Logan. Op 23 oktober 2011 werd het album “Clancy’s Tavern” uitgebracht. Het album bevatte de single " Made in America ", geschreven door Keith samen met Bobby Pinson en Scott Reeves deze schoot naar de nummer 1 positie.

Het nummer “Red Solo Cup "bevatte een een muziekvideo die heel populair werd. Laatste single van het album was " Beers Ago" bereikte de nummer 6 positie in 2012.
In december 2011 kreeg Keith de award voor "Artist of the Decade" bij de ACA Awards (American Country Awards). 

In November 2011 was het dan zover!! Toby stondt in Amsterdam
lees de recensie

Het zestiende album van Toby “Hope on the Rocks” werd uitgebracht in het najaar van 2012.

Hier stonden slechts twee singles op die beide de top 20 bereikte: "I Like Girls That Drink Beer" bereikte op nummer 17 en de titeltrack “Hope on the Rocks” behaalde nummer 18. Medio 2013 ging hij de hitlijsten in met het nummer " Drinks After Work” de eerste single van zijn zeventiende album ook getiteld “Drinks After Work”.De tweede single van het album is "Shut Up And Hold On".

Acteercarrière

Toby gaf ook een reeks van televisiereclames voor het bedrijf “Telecom USA” Ook speelde hij in Ford commercials en zong originele songs zoals " Ford Truck Man" en “Field Trip Look Again" terwijl Toby in de reclames in een Ford Truck rijd. 

Keith maakte ook een verschijning op de eerste aflevering van “Total Nonstop Action Wrestling” (toen NWA-TNA) dit was een wekelijkse pay-per-view uitzending op 19 juni 2002, Later zou hij meerdere keren verschijnen.

https://external-ams3-1.xx.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQCkxh-juo4fsK8i&w=160&h=160&url=http%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fen%2F0%2F05%2FBroken_bridges.jpg&colorbox&fBroken Bridges

In het najaar van 2005 filmde hij Broken Bridges , geschreven door Cherie Bennett en Jeff Gottesfeld en geregisseerd door Steven Goldmann . De speelfilm van Paramount / CMT Films werd uitgebracht op 8 september 2006. In dit hedendaagse verhaal wat zich afspeelt in de kleine stad van Tennessee , speelt Toby Bo Price, een aangespoelde muzikant. De sterren in deze film zijn ook Kelly Preston , Burt Reynolds , Tess Harper , en Lindsey Haun .

https://external-ams3-1.xx.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQBRdvIGFtdFiqSf&w=160&h=160&url=https%3A%2F%2Fscontent-ams3-1.xx.fbcdn.net%2Fv%2Ft1.0-1%2Fp320x320%2F13265971_1717454788528134_820516780978359493_n.jpg%3Foh%3D30c36dad0166c39eb5566e135c917547%26oe%3D579D3EBC&colorbox&fBeer for My Horses


Keith schreef en speelde in de film “Beer for My Horses” uit 2008 , de film is gebaseerd op de hit uit 2003 met dezelfde naam van Keith en Willie Nelson.

Zakelijke ondernemingen

In 2005 opende Toby de restaurants “Toby Keith's I Love This Bar & Grill” in Oklahoma City in Oklahoma en Tulsa, Oklahoma , inmiddels heeft hij ook restaurants in Thackerville, Oklahoma , Auburn Hills, Michigan , Kansas City , Las Vegas , Mesa, Arizona , Peoria, Arizona ; St. Louis Park, Minnesota , Foxborough, Massachusetts , Cincinnati, Ohio , Newport News, Virginia , en Denver, Colorado .

Overzicht nummer 1 hits:
• "Should've Been a Cowboy"
• "Who's That Man"
• "Me Too"
• "How Do You Like Me Now?!"
• "You Shouldn't Kiss Me Like This"
• "I'm Just Talkin' About Tonight"
• "I Wanna Talk About Me"
• "My List"
• "Courtesy of the Red, White, & Blue (The Angry American)"
• "Who's Your Daddy?"
• "Beer for My Horses" (duet met Willie Nelson)
• "I Love This Bar"
• "American Soldier"
• "Whiskey Girl"
• "As Good as I Once Was"
• "Love Me If You Can"
• "She Never Cried in Front of Me"
• "God Love Her"
• "American Ride"
• "Made in America"

Alle albums van Toby 

Toby Keith is New Country

 

 

Laatst aangepast op donderdag, 09 juli 2020 09:16
Meer in deze categorie: « Restless Heart is New Country
­