Nate Smith | Biografie

Genre New Country
Afkomst Paradise, California
Gestart 2018

Volgens een eeuwenoud cliché is neergeslagen worden niet wat er toe doet - het is hoe je opstaat, en Nate Smith van Sony Music Nashville weet het uit de eerste hand. Met een persoonlijke reis getekend door rampen, maar bepaald door opwekking, had hij meerdere keren in zijn leven kunnen blijven, en in plaats daarvan uitgroeien tot iets heel anders: een baken van hoop op countrymuziek.

 

Over Nate Smith | Biografie

Met een mix van ruige soul, rock-'n-roll-swagger en fluwelen donderzang, is Nate Smith een artiest uit Nashville met een unieke connectie met het innerlijke touwtrekken van het leven. En met zijn eerste batch major-labelmuziek wil hij voor eens en altijd de toonladders doen doorslaan.

 

Nate Smith
Nate Smith; foto; Matthew Berinato

 

"Ik heb gewoon geluk dat ik de boodschapper van deze nummers mag zijn", zegt de opkomende singer-songwriter. “Ik ben hier niet om cool te zijn of iets dergelijks. Het is letterlijk gewoon om mensen in het hart te raken.”

Nate Smith , geboren in Californië en levenslange muziekliefhebber, benadert die missie met een zo eclectische achtergrond als maar kan. Gitaar leren op 13, Garth Brooks, Elvis Presley en Bob Seger waren onder degenen die zijn krachtige, vuur-van-binnenuit zang informeerden, terwijl Michael Jackson hem hunkerde naar de schijnwerpers en Nirvana zijn geluid een scherp randje gaf.

De jonge kunstenaar Nate Smith combineerde het allemaal als een begaafd aanbiddingsleider en joeg zijn neondromen voor het eerst naar Nashville toen hij begin twintig was - maar het bleef niet hangen. De ontmoedigde Nate Smith keerde terug naar huis en dacht dat hij "100 procent klaar" was met zijn artistieke reis ... totdat een smeltkroes van verandering het verleden wegbrandde.

In 2018 verloor Nate Smith alles wat hij bezat in het de verwoestende bosbranden welke door Paradise, Californië raasde, dat nu bekend staat als de dodelijkste en meest destructieve bosbrand in de geschiedenis van de staat. Hoewel zijn familie veilig was, worstelde hij om het hoofd te bieden en keerde hij terug naar muziek voor comfort, waarbij hij een geleende gitaar gebruikte om samen een nummer te schrijven genaamd "One of These Days". "Het was gewoon om me te helpen het te verwerken, denk ik", zegt Nate Smith. "En hopelijk ook andere mensen helpen."

Help it did. Gevangen tussen bitterzoete nostalgie en zijn rotsvaste overtuiging dat de gemeenschap zou herbouwen, belichaamde het lied alles wat Nate Smith voelde - en alles wat hij leuk vond aan muziek. Het ging online viraal en leidde tot lokale tv-optredens, benefietconcerten voor herstel en uiteindelijk een opening in een Sacramento-arenashow door Pitbull en X Ambassadors, voordat Nate Smith eindelijk begreep wat er aan de hand was.

"Het deed me denken 'Mijn god, dit nummer helpt mensen echt, ik denk dat ik daar meer van wil doen'", legt hij uit. “[De brand] was iets verschrikkelijks om te gebeuren. Maar het bracht me wel op een plek waar ik kon doen wat ik denk dat ik zou moeten doen.”

Na zijn terugkeer in Nashville onthult de singer-songwriter nu een nieuwe ronde muziek die die inspirerende missie centraal stelt - en een edgy-organisch geluid heeft dat anders is dan al het andere in het formaat.

Opgenomen in de wereldberoemde Blackbird Studios met producers Lindsay Rimes en Joel Bruyere, begonnen tracks als "Wildfire" en "Under My Skin" een nieuw hoofdstuk, waarin tijdloze country soul werd gemengd met een vleugje jaren 70 rock-taaiheid, een zoet-en- zuur geluid met diepere implicaties.

"Mijn liedjes hebben een beetje melancholie - maar er zit een element van hoop in", geeft Nate Smith toe. “Ik wil dat uitstralen, en de passie achter wat ik heb meegemaakt, en ik hoop dat dat een stem is voor iemand anders. Ik wil dat mensen het van binnen voelen, en daarom hou ik zo van countrymuziek. Het oprechte niveau van wat we kunnen doen.”

Nummers als "Raised Up" gaan nog een stap verder. Mede geschreven door Nate Smith met Trannie Anderson en Johnathan Smith, is het emotionele deuntje een raspende powerballad over het overwinnen van obstakels, gebouwd op epische vocale kracht en de verborgen kracht in elke persoon.

"De dag dat we het schreven, moest ik de kamer verlaten omdat ik in tranen was", zegt Nate Smith. "Het nummer gaat over 'Elke keer dat ik de weg kwijtraak, draai ik me om zoals ik ben opgevoed', en voor mij, wanneer ik verdwaald ben of me alleen voel, heb ik God.' Dat heeft me echt geholpen, maar het kan alles zijn wat iemand nodig heeft. Het kan zijn dat je denkt aan iets wat je oma een keer zei waar je nu aan vasthoudt, of de zin die je op je arm hebt getatoeëerd. Het is echter dat je je weg terug naar huis vindt. Daar ben ik helemaal voor.”

Elders beoefent Nate Smith romantische eer met de sexy soul-rocker "You Shouldn't Have To", zijn stem zo rotsachtig als een berg en idealen net zo verheven. Die kracht-van-natuur stem wordt geëvenaard door een orkaan van ontzagwekkende aantrekkingskracht in "Name Storms After", en deuntjes als "Sleeve" gebruiken een Fleetwood Mac-sfeer om mensen als Nate Smith te eren, die hun hart aan de buitenkant dragen.

Maar met 'World War Me' vormen alle authenticiteit, veerkracht en optimisme van Nate Smith samen een introspectief country-meesterwerk. Met een stormachtige sonische soundscape, door de strijd geharde woordspelingen en alle gewonde ziel die zijn stem kan opbrengen, spreekt het nummer tot Smith's tien jaar durende strijd met angst - en zijn drive om een ​​voorbeeld te zijn voor anderen.

Nate Smith bewijst dat je je dromen kunt verwezenlijken, zelfs als je aan jezelf werkt. Volgens Smith begon het nummer op een bijzonder slechte dag, toen “Die donkere stem van ‘Je bent niet goed genoeg’ was er echt.” 

"Ik accepteerde het gewoon, maar toen ik een co-write reed, had ik zoiets van 'Nah. dat accepteer ik niet. Ik hoor hier te zijn en ik ben het waard', zegt Nate Smith. “Ik stond op tegen de donkere gedachten, en het was als ‘Dat voelde goed. Waarom laat ik deze mijn leven overnemen?'”

Nate Smith staat sindsdien zo op en het heeft hem geleid naar de partij muziek waarvoor hij geboren is. Getest door wildvuur en uitgedaagd door innerlijke demonen, weigerde hij neergeslagen te blijven, en iets anders won het.

"Als ik alles in één woord zou kunnen samenvatten, is dat hoop", zegt hij. “We maken allemaal dingen mee, echt waar. Maar ik geloof echt dat de wereld probeert te buigen in jouw belang. Dat geloof ik echt met heel mijn hart.”

 

LINKS | NATE SMITH

 

 

Lees ook...

19 mei, 2022
/modules/mod_raxo_allmode_k2/tools/tb.php?src=%2Fmedia%2Fk2%2Fitems%2Fsrc%2F2338160a7cc88e5339f9d10742a77113.jpg&w=246&h=150&zc=1
New Country Nieuws

Luke Combs claimt 13e nummer één song

12 mei, 2022
/modules/mod_raxo_allmode_k2/tools/tb.php?src=%2Fmedia%2Fk2%2Fitems%2Fsrc%2F0269c2cf61824f126a7fc8ba28612eae.jpg&w=246&h=150&zc=1
Album Recensies

Recensie: Anne Wilson - My Jesus

­